pondělí 13. ledna 2014

Fiľakovský hrad

SLOVENSKO - Výraznou dominantou města Fiľakovo na Slovensko-maďarském pomezí je zřícenina Fiľakovské hradu, který přežil i tatarské vpády v 13. století.
O počátcích hradu a jeho názvu koluje několik pověstí. Většina z nich se váže k pastýři a ostražitý ovčáckých psů.Fiľakovský hrad, který postavili na křižovatce důležitých obchodních cest, má své počátky již v předtatarském období .V roce 1242 se vzpomíná na hrady, které se Tatarům nepodařilo obsadit. Pevnost byla zřejmě ve vlastnictví Kacsicsovců a jednomu z nich král Belo IV. hrad v roce 1246 odebral.
Strategická poloha neunikla ani Matúši Čákovi Trenčianskému, který si hrad přivlastnil. Mezi majetky koruny se vrátil až po Matúšově smrti v roce 1321. Král Albrecht dal Fiľakovský hrad v roce 1438 do zálohy Perényiovcům.Když se však Štefan Perényi v roce 1471 angažoval na vzpouře proti králi Matějovi Korvínovi a navzdory omilostněn nadále spřádal nitky odboje, královské vojsko v roce 1483 hrad dobylo.
Panovník za jeho správce ustanovil Budínského kapitána Blažeje Raskaya a ten po Matyášově smrti dostal Fiľakovský hrad od Vladislava II. Jagellonského do vlastnictví. Provdáním Raskayovej dcery Doroty za Františka Bubeka se Fiľakovský hrad dostal mezi majetky tohoto rodu.V roce 1554 se však hradu zmocnili Turci a celou přilehlou oblast pak připojili k Osmanské říši jako správní jednotku spravovanou z Fiľakovského hradu. Hrad zůstal v tureckém vlastnictví téměř 40 let.Tak to zůstalo až do podzimu roku 1593, kdy císařský-uherská vojska hrad dobyli a osvobodili i okolí. V následujících desetiletích zůstal Fiľakovský hrad vojenskou pevností , kde se vystřídal celou řadu kapitánů.V roce 1682 spojené turecko-kurucká vojska hrad dobyli, vyplenili a vyhodili do vzduchu. Fiľakovský hrad se z této pohromy již nevzpamatoval. Po roce 1972 část zříceniny zakonzervovali a později v obnovené Bubekové baště zřídilo Městské muzeum historickou expozici hradu.


Poddanskou obec  poprvé vzpomínají v polovině 13. století jako osadu s mýtem. Městská privilegia dostala v roce 1423, a tak se postupně rozšiřovala na území pod hradním kopcem. Po zničení hradu na konci 17. století nezanikla. Rozvíjely se v ní několik řemesel a zemědělství, ke kterým v 19. a 20. století přibyly menší průmyslové podniky. O historii hradu a města je  možné se více dozvědět v Městském muzeu.

Žádné komentáře :

Okomentovat