středa 8. ledna 2014

Tatranská Kotlina a okolí

Tatranská Kotlina a okolí. Nádherná oblast pod úpatím Belianských Tater, bohatá na přírodní i kulturní skvosty.Obec Tatranská Kotlina leží na cestě z Popradu na hraniční přechod s Polskem - Lysá Poľana. Vedle toho, že obec lemuje malebná panorama Tater, nachází se i ve strategicky výhodné poloze, jen přibližně sedm kilometrů od Tatranské Lomnice, nedaleko je lyžařský areál v Bachledovej dolině, zda rekreační obec Ždiar. Velkým turistickým tahákem je i Belianská jeskyně, vchod do které je skoro přímo na konci vesnice. Právě s objevením Belianské jeskyně v roce 1881 souvisí i vznik samotné Tatranské Kotliny. Už o rok začala výstavba osady. Nešlo však o běžné osídlení, ale jako první byly postaveny čtyři léčebné pavilony av tomto duchu se nese prostředí dodnes. Léčebné domy se samozřejmě zmodernizovali a slouží k léčbě tuberkulózy.V obci se však už dnes nachází i množství soukromých domů a penzionů, které slouží k ubytování turistů. Okolí nabízí v zimě iv létě množství možnosti na turistiku, lyžování, či zábavu. Připomeňme si tedy několik tipů na výlety do okolí. Začněme tím nejbližším okolím. Jen přibližně dva kilometry je to do rázovité vesnice Lendak s nádherným výhledem na Tatry. Z turistického hlediska zde není zase nic tak výjimečné, ale místní zvláštností jsou srubové domy se sedlovou střechou a štítem, které mají spáry vymazány modře. Pokud dostanete do okolí na jaře nebo v létě, můžete se do Lendak projet na kole nebo dát pěší procházku.


Belianská jeskyně

Vraťme se však k Belianské jeskyni. Ta patří k nejvíce navštěvovaným na Slovensku a celkově je zde zpřístupněno 1370 metrů. Z výzdoby jsou pravděpodobně nejzajímavější nástěnné vodopády ve Vysokém dómu, Zbojnické komoře nebo Dómu SNP. Nachází se zde i velmi pozoruhodný dva metry vysoký a metr široký stalagmit, který je průvodci srovnáván se šikmou věží v Pise.


Túra na Brnčalku a chatu Protěž

Z Tatranské Kotliny je možné podniknout i několik velmi pěkných celodenních túr.Vzpomeňme alespoň jednu, na chatu při Zeleném Plese, nazývanou také Brnčalka. Chata je ve výšce 1551 metrů, v nádherném prostředí na břehu stejnojmenného jezera a lemovaná vrcholky jako Černý štít, Baranie rohy, Kozí štít.Pravděpodobně nejlepší je vyrazit z jižního konce vesnice a po zelené a červené značce je to na Brnčalku nepříliš náročným terénem přibližně tři, tři a půl hodiny. Trasa je vhodná i pro turisty začátečníky, stoupání a klesání není velmi prudké. Cestou se můžete občerstvit na další chatě zvané Protěž.Ta se nachází na konci Doliny Sedmi pramenů na jihovýchodním úbočí Bujačiího vrchu ve výšce 1290 metrů. Z Tatranské Kotliny se sem dostanete přibližně za hodinku a půl. Pokud se rozhodnete vrátit zpět do kotliny, nejlepší je po stejné cestě. Pokud se rozhodnete pokračovat na Brnčalku, máte před sebou ještě přibližně polovinu cesty. Z Brnčalky můžete seběhnout k hlavní silniční komunikaci do lokality zvané Bílá voda.Autobusem nebo autem se vrátíte zpět do Tatranské kotliny.


Ždiar a Bachledova dolina

Jen několik kilometrů od Tatranské Kotliny směrem na Polsko je lyžařské středisko v Bachledovém údolí. Je zde několik sjezdovek, s celkovou délkou skoro deset kilometrů, bezplatné parkoviště, lyžařská škola a půjčovna výstroje. Jelikož sjezdovky nejsou strmé, středisko v Bachledova dolina je vhodné i pro rodiny s dětmi. Pokud byste pokračovali ještě více na Polsko, přivítá vás Ždiar. Turistická obec, kde je co dělat v zimě i létě. Prostředí je poznamenáno nádhernou siluetou Belianských Tater, kam je to coby kamenem dohodil. Je zde spousta příležitostí na vysokohorskou turistiku, či cyklistiku, přičemž zmiňme alespoň túru do Monkové doliny nebo na Kopské sedlo. V zimě zde lze lyžovat ve středisku Ždiar - Strednica a na více soukromých vlecích.Zde je třeba upozornit, že všechny svahu jsou krátké a nenáročné. Lepší lyžaři se zde budou po dni určitě nudit. V takovém případě stojí za námahu vyzkoušet nedalekou Bachledova dolinu nebo ještě dál Tatranskou Lomnici. Zde byla otevřena nová sjezdovka ze Skalnatého plesa až do Tatranské Lomnice. Ačkoliv zde jezdí i nová čtyřsedačková lanovka, podle prvních informací jsou velkým problémem dlouhé čekací doby. Zejména během svátků byla situace velmi nevyhovující. Pokud se tedy chcete vybrat polyžovať do Tatranské Lomnice, určitě tak učiňte mimo hlavní sezónu, kdy nebudou svahy přeplněné zahraničními turisty. Vraťme se ještě do Ždiaru. Zde je třeba připomenout i typickou architekturu této goralské obce. Pro dřevěné domy jsou charakteristické různé ornamentální malby, zejména kolem oken. Lidová architektura se zachovala zejména v části Antošovským vrch a Blaščatská dolina. Jelikož lidové tradice jsou zde dodnes velmi silné, každoročně se zde v létě konají i známé Goralské folklórní slavnosti.

Žádné komentáře :

Okomentovat