neděle 12. ledna 2014

Na hradě Krásna Hôrka

SLOVENSKO - Hrad Krásna Horka je dominantou gemerského regionu a nachází se v Krásnohorském Podhradí.Patří k jedním z nejstarších a nejzachovalejších hradů na Slovensku s původními interiéry.
Hrad Krásná Horka a celý jeho areál se zachoval v původním stavu, včetně soukromých muzeí, které budovali jeho někdejší majitelé - Andrássyovci. V roce 1961 byl hrad prohlášen za národní kulturní památku .Historie hradu je spojena s historií horního Gemera.Spojuje se s jeho nerostným bohatstvím. Strážní hrad Krásná Hôrka postavili v 13. století na důležité obchodní cestě vedoucí ze Sedmihradska přes Košice na Spiš a do Polska.Začali ho stavět Bebekovci , kteří patřili k zámožné středověké šlechtě. Ve stavbě pokračovaly dočasní vlastníci hradu Máriássyovci a pak znovu Bebekovci, kteří zde vládli od poloviny 13. století až do roku 1566.V 17. století se stal sídlem župy a byl přebudován na honosné renesanční sídlo. Roku 1817 hrad vyhořel a jeho další majitelé Andrássyovců v něm po renovaci umístili rodové muzeum, jehož základem se staly původní historické interiéry a sbírky.V podhradí se nachází mauzoleum rodiny Andrássyovců a obrazárna se sbírkou portrétní tvorby 18. - 19. století v Uhersku.Interiéry hradu zařízené s původními kusy nábytku a předměty z jejich bohatých sbírek jsou od roku 1910 zpřístupněny veřejnosti. V hradní kapli je vystaveno přírodně mumifikované tělo hraběnky Žofie Serédyové, manželky jednoho z majitelů hradu.Od roku 1945 je hrad Krásna Hôrka majetkem státu a v posledních desetiletích byl komplexně zrestaurován . V současnosti je  podobně jako mauzoleum a zámeček v Betliari, expozicí Muzea Betliar.


Na hradě můžete vidět původní hradní kuchyni se zajímavým obrazem Božího oka, které mělo zabránit krádežím v duchu zásady Boží oko všechno vidí dále unikátní tzv.. basetové rohy vystavené v malém hudebním salonku. Při prohlídce horního hradu a severozápadní bašty uvidíte vystaven pozoruhodný pohřební kočár hraběnky Františky, manželky Dionýsa Andrássyho.Prohlídková trasa pokračuje ve starých bebekovských objektech av gotické věži, kde jsou soustředěny zbraně a brnění převážně ze 16. a 17. století. Mezi vzácnou expozici patří i sbírky historického nábytku , většinou z 18. a 19.století. Prohlédnout si zde můžete i portréty členů rodu, žánrové malby, pietní muzeum hraběnky Františky, rodinnou kryptu a mnoho dalšího.

Žádné komentáře :

Okomentovat