pondělí 13. ledna 2014

Kežmarský hrad

SLOVENSKO- Národní kulturní památka Kežmarský hrad nebo zámek je jediným zcela zachovaným hradem na Spiši.Stojí na východním okraji města Kežmarok, pod zámeckým kopcem.
Původní hrad vznikl v době pozdní gotiky. Od těch dob prošel mnoha úpravami, hlavně však koncem 16. a začátkem 17. století, kdy dostal svou dnešní podobu.Tehdejší majitelé hradu Tekelyovi změnily objekt na reprezentační sídlo s řadou sálů na patře paláce, které vyzdobili nástěnnými malbami .Nejcennější částí paláce je kapli . V interiéru kaple se zachoval pozdně oltář, bohatě zdobené stallum od J. a K.Langa z roku 1544, které je dnes součástí muzejních sbírek.Hrad v současnosti slouží jako muzeum a veřejnosti zpřístupňuje expozice věnované archeologii, historii, národopisu a umění . Archeologická expozice v hlavní budově čerpá z archeologických nálezů na Kežmarských a dalších spišských lokalitách.Expozice Kežmarok představuje svobodné královské město. Dále se zde nacházejí expozice cechů a řemesel, historických zbraní, rodiny Tekelyové, dějin Kežmarku v 19. a 20. století a jiné. Návštěva muzea v sobě zahrnuje i prohlídku vyhlídkové věže a hradní kaple.



Expozice historických vozidel

Praga alfa z roku 1928, která původně sloužila jako taxík, vezla v roce 1934 dnes již zesnulého podnikatele Tomáše Bati . V současnosti je jedním z exponátů v expozici historických vozidel v prostorách Kežmarského hradu.Patří k top exponátům. Má 80 let a zachovala se v původním stavu. Taxikář, který ji vlastnil vozidlo během války rozebral na součástky a později opět poskládal. Auto je zajímavé i tím, že vezlo Tomáše Bati.  Právě na bažinách za Popradem vyrostli postupně fabriky i samotné město Svit.


Žádné komentáře :

Okomentovat