pondělí 13. ledna 2014

Zámeček a muzeum ve Svatém Antonu

SLOVENSKO - Zámeček ve Sv. Antone, nedaleko Banské Štiavnice, je národní kulturní památkou, která v současné době slouží jako muzeum s jedinečnou loveckou a vzácnou uměleckohistorické expozicí.


Barokně-klasicistní zámeček původně předcházel menší opevněný hrádek z 15. století. O století později byl přebudován na hrad, který měl za úkol chránit přístup do Banské Štiavnice z jižní strany. Současný charakter a vzhled získal po přestavbě v 18. století, kdy si zámeček vybudovala rodina Koháryova. Ta využila při jeho stavbě neobvyklou časovou symboliku .Zámeček má čtyři vchody symbolizující roční období, sedm arkád, které představují dny v týdnu, dvanáct komínů, přesně jako měsíců v roce, 52 pokojů jako týdny v roce a 365 oken, které znamenají dny v roce. Tuto symboliku však později narušily úpravy v 19. století.
Muzeum v kostele vzniklo v roce 1962, kdy byly do sv. Antona přemístěny sbírky lesnického a dřevařského muzea ze Zvolena. Součástí umělecké a historické sbírky muzea je původní mobiliář. Nacházejí se zde vzácné výzdoby stěn, nábytek, pece , lustry a mnohá výtvarná díla. Skvostem expozice je zlatý nábytek , svatební dar francouzské královny Marie Antoinetty .Neodmyslitelnou součástí historie zámečku jsou Koháryové a Coburgové , kteří sem soustředili překrásné díla umu a šikovných rukou umělců a řemeslnických mistrů z různých končin světa, od počátku 18. století do počátku 20. století. V bohatém zařízení zámečku, které můžete obdivovat v umělecko-historické expozici , se odráží způsob života, vkus a záliby těchto dvou rodin. Díky neobvyklé celistvosti, autentické podobě a rozmanitosti sbírek byl celý komplex v roce 1985 prohlášen za národní kulturní památku.Myslivecká expozice , největší svého druhu na Slovensku, obsahuje nejen množství vzácných trofejí zvěře, ale i bohatou sbírku historických loveckých zbraní, obrazů, uměleckých předmětů, knih, časopisů a fotografií. Tématické okruhy kynologie, sokolnictví, střelectví a rybářství.Chodby zámečku prezentují více než 1000 trofejí zvěře ulovené původními uživateli zámečku.

Žádné komentáře :

Okomentovat