pondělí 13. ledna 2014

Zámeček v Dolní Strehové

SLOVENSKO - Východně od Velkého Krtíše na jihu středního Slovenska se nachází obec Dolní Strehová známá svým rokokově-klasicistickým zámečkem z 18. století, který obklopuje rozsáhlý anglický park.
Původní zámeček Madáchovec v roce 1717 vyhořel, zrenovovaná budova se v roce 1758 znovu stala obětí plamenů. Koncem 18. století se Alexander Madách, dědeček Imre Madách, pustil do budování nového rodinného sídla.Na místě někdejšího zámečku tu dnes stojí rokokově-klasicistní budova. V ní žil a tvořil maďarský spisovatel a dramatik Imre Madách , autor Tragédie člověka .Madáchova pracovna, kde se zrodila slavná Tragédie, je v současnosti ve stavu rekonstrukce. V ostatních prostorách zámečku máte možnost seznámit se s následujícími výstavami:
Život a dílo Imre Madách: panelová výstava
Faksimile grafického cyklu: Tragédie člověka od Jánose Kassa
Faksimile grafického cyklu: Tragédie člověka od slavného malíře Mihálye Zichyho
Zoltán Nagy: Hommage a Madách (grafický cyklus z tvorby Z. Nagye)
Zámeček je zařízen původním nábytkem a předměty osobní potřeby dokumentujícími život a dílo spisovatele, který se zde narodil, žil i zemřel. V kostele je obnovena výstava s dobovým nábytkem - Zde žil Imre Madách .V parku zámečku se nachází hrobka Imre Madácha. Jeho pozůstatky exhumovali v roce 1936 a uložili v parku, kde nad ním bdí Adam, sochařské dílo Aloise Rigela.

Žádné komentáře :

Okomentovat