pondělí 13. ledna 2014

Hrad Likava

SLOVENSKO- Likava je největší hrad Liptova. Zřícenina hradu se nachází na výběžku Předního Choče v nadmořské výšce 657 metrů. Vede tam turistický chodník z Ružomberka.
Hrad postavili v roce 1315, kdy Liptov patřil do velké Zvolenské župy, kterou spravovali z Pustého hradu u Zvolena.Měl hlídat průchod přes Váh u Ružomberka a významnou cestu z Pováží na Oravu a do Polska. Dal ho vybudovat pravděpodobně zvolenský župan magistr Donč.Hrad byl poměrně skromným sídlem, klenby zde byly pouze ve sklepních prostorách, ostatní místnosti měli dřevěné stropy , jediným přepychem byly skleněná okna , které vyrobily sklárny v Ľubochnianském údolí ve středověku patřící k hradu.Začátkem 18. století byl hrad dějištěm bojů stavovských povstání mezi rákocziovskými a císařskými vojsky, které ho na podzim 1707 dobyli a na rozkaz Františka Rákocziho II . zničily. Od té doby je v ruinách. Expozice v Huňadyho věži, kterou zde můžete vidět, sestává z panelů s bohatým ilustračním materiálem a doprovodným textem, jehož relativně velký rozsah má za cíl uspokojit náročnější návštěvníky, vyhledávající co možná nejvíce informací o historii hradu.Fotografická dokumentace hradu za období posledních tří desetiletí, reprodukce dobových rytin , dřevoryty  kreseb a maleb, kreslená dokumentace archeologických nálezů a stavebních prvků a detailů, fotografie trojrozměrných exponátů získaných archeologickým výzkumem hradu nebo pocházejících z historických sbírek Liptovského muzea plasticky zpřítomňují dobu, lidi a život Likavského hradu v průběhu čtyř století jeho existence.

Otvírací hodiny: 1. květen - 15. září: pondělí až neděle od 9.00 do 17.00, 16. září - 30. září: pondělí až neděle od 10.00 do 16.00
Vstupné: dospělí 1 €, děti, studenti, důchodci 0,50 €, obyvatelé Likavka - symbolický poplatek - 0,03 €


Žádné komentáře :

Okomentovat