pondělí 13. ledna 2014

Budatínský hrad

SLOVENSKO - Na soutoku řek Váh a Kysuce stojí Budatínský hrad (zámek), který je od roku 1949 s obcí Budatín součástí Žiliny.
Hrad vybudovali na křižovatce starých obchodních cest - povážské a silnice vedoucí do Slezska. Budatín byl původně postaven jako vodní hrad začátkem 14. století.Jeho nejstarší částí je obytná románská věž , kterou užíval i Matúš Čák Trenčianský. Od 16. století zámek obývali jeho nejznámější vlastníci - Suňogovci, kteří ho vlastnili do konce 18. století .Právě rod Suňogovců významnou měrou pozitivně ovlivnil architektonický vývoj zámku, když ho renesanční přestavbou přebudovali na pohodlné sídlo. Anton Suňog dal ještě postavit kapli , hospodářské budovy a zvelebil nejbližší okolí - zámecký park , všechno už v klasicistním slohu.
Posledním majitelem byl rod Csákyovců , který si podržel vlastnická práva až do roku 1945 . Také pokračovali ve stavebních úpravách zámku, zejména v sedmdesátých letech 19. století , kdy bylo nutné opravovat zámek, který byl zničen po velkém požáru v roce 1849 .Rekonstrukci stavby, ne však v původním rozsahu, udělali v letech 1920 až 1922 , čímž se Budatín stal na svou dobu moderním sídlem s elektrickým osvětlením a ústředním topením.Dnes se z původního zámeckého zařízení zachovala pouze zámecká jídelna přístupná z prvního patra věže s vyřezávaným nábytkem a dřevěným vyřezávaným obložením stěn a několik obrazů. Interiér v prvním patře zařízený dobovým nábytkem je pouze replikou původního zařízení.V prostorách Budatínskeho hradu (zámku) v současnosti sídlí Povážské muzeum Žilina vlastivědné muzeum.Vlastivědné expozice zde prezentují vývin přírody a společnosti od nejstarších dob, s důrazem na specifika sběrné oblasti, ke kterým patří například i  unikátní drátenické umění.
Upoutají i historické sbírky , bronzové archeologické nálezy , doklady o slovanském osídlení středního Pováží a kovářské středověké nástroje zpod hradu Vršatec.


Symbolickým zasazením posledního stromu do centrální aleje otevřeli zrekonstruovaný Budatínsky park v areálu Budatínského hradu v Žilině. V parku je nasazeno 61 nových stromů a 750 nových keřů. Byli vyřezané nemocné stromy a ty , co sem nepatřily. Obnovená byla unikátní lipová alej, jsou zde lavičky a naučná stezka. V budoucnu je náš zájem propojit Budatínsky park s hradem Strečno. Ať už cyklistickou nebo i pěší trasou. Národní kulturní památka Budatínsky park byla vždy místem odpočinku Žiliny a chceme, aby se jím opět stala  Lidé sem mohou přijít, relaxovat, projít se. Ale v rámci našeho kalendária plánujeme pořádat široké spektrum různých kulturních a společenských akcí. Chceme, aby park znovu ožil, aby sem přišli  lidé nejen ze Žiliny, ale i obyvatelé z okolí.







Žádné komentáře :

Okomentovat