pondělí 13. ledna 2014

Starý hrad

SLOVENSKO - Starý hrad jsou vlastně zříceniny hradu, zvedající se ve výšce 475 metrů přímo nad Váhem, na jeho pravém břehu, výrazná dominanta Pováží.
Hrad postavili na ochranu staré cesty vedoucí Považím, nedaleko brodu, kde stará cesta procházela z pravého břehu na levý.Patřil Varinskému panství a zpočátku se jmenoval Varín , vzpomíná se v roce 1267. Název Starý hrad dostal až po postavení Strečna , které převzalo jeho původní funkci. Poprvé se tak vzpomíná v roce 1384.Nejstarší částí hradu byla věž , která mohla vzniknout ještě v 13. století. Hrad tehdy patřil předkům Balassovců pak Matúši Čákovi a v roce 1323 Zvolenské županů Donč..Později se dostal do královských rukou. V 14. století, kdy sídlil na hradě královský kapitán s posádkou, postavili některé obytné a hospodářské budovy .Od roku 1443 patřil většinou Pongrácovcům výjimkou krátkých období, kdy se o hrad bojovalo jako například v letech 1529 až 1553 ve válce s Mikulášem ze Strečna. Pongrácovci zde bydleli až do 16. století, když si v Krasňanech postavili pohodlný renesanční zámek a nepohodlný hrad opustili. Do začátku 18. století sídlili na hradě jeho strážci. Po jejich odchodu začal hrad postupně chátrat.Hrad svým půdorysem protáhlého tvaru sleduje charakter terénu. Na nejvyšším bodě stála věž podkovitého půdorysu , na západ od ní stáli zpočátku budovy na nevelkém nádvoří. Až Pongrácovci hrad v druhé polovině 15.století doplnily pozdně patrovým palácem v prostoru horního hradu.Na východ od věže v předhradí vybudovali obydlí pro vojenskou posádku a hospodářské budovy, které tvořily součást předsunuté obrany hradu. Předhradí uzavírala šíjových příkop , nad kterou byl pravděpodobně most.
Hrad si zachoval zdivo a dispozici středověkého hradu. Věž je dodnes zachována asi do výšky druhého patra. Na západ od ní jsou viditelné zbytky paláce a ostatní poškozené zdi sledují terén skály.
V předhradí je viditelná šíjové příkop a základy hospodářských budov. V areálu se místy zachovaly otvory původních oken a vstupů . Na paláci je vidět část gotického arkýře. Ze zříceniny je unikátní pohled na Domašínsky meandr Váhu .


Varín je obec na Slovensku u Žiliny. První doklady o přítomnosti člověka v této části Žilinské kotliny pocházejí ze starší doby kamenné. Další archeologické nálezy známe až z období mladší a pozdější doby kamenné (4.-3. Tisíciletí před Kristem). Prvním písemným dokladem o obci je zatím listina Bela IV. z roku 1254, podle níž se řešil spor o majetky se šlechtickou rodinou Hunterovcov.Obyvatelé Varína se zabývali zemědělstvím, chovem dobytka, domácí výrobou, z níž se postupně vyvinula výroba řemeslnická.
Město Žilina - čtvrté největší město na Slovensku katedrálním chrámu v Žilině - je nejvýznamnějším a nejstarším objektem v centru města Lázně Turčianske Teplice - vzdálené asi 15 km od Žiliny.

Žádné komentáře :

Okomentovat