pátek 3. ledna 2014

Vlkolínec - živý skanzen

Když jsem se nad tím zamyslel, bylo mi až nepochopitelné, jak je možné že Vlkolínec mi tak dlouho unikal.Unikal v tom smyslu, že jsem tam až donedávna nebyl. Vlkolínec zřejmě netřeba nijak zvlášť představovat.Určitě víte, že jde o vesnici - skanzen. Nachází se nedaleko Ružomberka, v pohoří Velká Fatra ve výši přibližně 720 metrů, pod malebným kopcem Sidorovo / 1099m /.Už vícekrát jsem sice zaparkoval auto na parkovišti pod vesnicí, ale když jsem viděl ty zástupy lidí a SPZ-z celého Slovenska, opět jsem se otočil. Chyběla mi intimita, opuštěnost, možnost vychutnat si tu krásu v klidu a samotě. Jak jste již zřejmě pochopili, vesnice, či lépe řečeno živý skanzen ve Vlkolínci je hojně navštěvován turisty. Přesto, že zde dnes žije už jen asi dvacet stálých obyvatel je prakticky nemožné zde přes den vystihnout chvíli na samotu. To však vůbec nesnižuje atraktivitu tohoto místa. Jednoho dne, cestou od Ružomberka směrem na Banskou Bystrici nastal ten správný čas. A řeknu vám, byl to tehdy opravdu pěkný den.

Když jsem spatřil tabuli s nápisem Vlkolínec, otočil jsem volant doprava.Asfaltová cesta k vesnici je úzká a strmá. Už to samotné zaručuje zajímavý výhled a zážitek. Upřímně řečeno, místní přírodní kolorit si určitě lépe vychutnáte jako pěší turista nebo jako cyklista. Tehdy máte příležitost se sžít s okolní přírodou nejlépe. Bohužel, já jsem takové možnosti v dané chvíli neměl, ale protože byl pěkný slunečný den, cítil jsem, že je na čase tuto rázovitou obec konečně poznat.Je zřejmě na čase co to o Vlkolínci říci, zda lépe - napsat. Máte zde možnost vidět přibližně čtyřicet - padesát dřevěných domů ze 16. až 19. století. Všechny domy jsou dřevěné, pouze kostel je zděný. Mezi nejvzácnější stavební památky patří srubová dvoupodlažní zvonice z roku 1770, srubová rumpálová studna z roku 1860, zděný barokně-klasicistní kostel Navštívení Panny Marie z roku 1875. Na rozdíl od mnoha ostatních skanzenů, Vlkolínec je původní vesnice na svém místě, domy se nepřenášely ani uměle nestavěli. Všechno je tak, jak to vytvořili naši předkové v předchozích stoletích. Nasvědčuje tomu i zmiňovaná skutečnost, že ve více domech ještě dodnes žijí stálí obyvatelé a mnohé dřevěnice slouží dnes i jako chalupy.Čili jde o skutečné reálné živou vesnici, která je určitě unikátem i na naše poměry. A nejen na naše. Vlkolínec byl dokonce v roce 1993 zapsán do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO jako unikátní krajinně-sídelní-architektonický komplex. Zcela určitě stojí za zmínku, že vesnice se poprvé vzpomíná v písemných pramenech již v roce 1376, přitom z historických pramenů vyplývá, že nejvíce obyvatel měl Vlkolínec v 18. století, kdy zde bylo více než sedmdesát domů. Skanzen ve Vlkolínci je otevřen během celého roku.


Je ale pravděpodobné, že pokud nebydlíte v okolí nebo nemáte cestu kolem Ružomberka, jen kvůli návštěvě skanzenu dlouhou cestu měřit nebudete. Proto si vzpomeňme i na jiné aktivity v okolí Vlkolínce. V létě je to koupání, zda rybaření na nedaleké Liptovské mare. Samozřejmě, v zimním období je to lyžování na Malinou Brdu. Pokud se do okolí dostanete v létě, tak z Malinô Brda, které samo o sobě stojí určitě za návštěvu se můžete vydat do Vlkolínce pěšky. Dobrým orientačním bodem na start je chata Skalka. Tu na Malinou Brdu nemůžete minout.Trasa je to jednoduchá, vzdálenost asi dva kilometry a v horském terénu se dá projít za cca. dvě hodiny. Od chaty se třeba dostat na Vlkolínske louky. Pak už jen klesáme, dokud nepřijdeme do osady Vlkolínec. Do vesnice se dá projít z Ružomberka i po skutečně zajímavé cyklotrase. Délka trasy 12km, povrch silnice asfaltový s přechodem na kvalitní polní a lesní cestu, s nádhernou scenérií výhledu. Trasa cyklomagistrály po zelené značce vede z Ružomberka směrem na Kejdák a Janov dolinu, velmi dobrou upravenou vlkolínskou cestou pod Krkavá skálu do Vlkolínce. Z Vlkolínce se spustíme do Trlenská doliny a odtud přes Šepkovú, zvážnice do Polčíkova a Jazieriec přes Bílý Potok do Ružomberka.Pokud podáte podobný sportovní výkon, zcela určitě by vám dobře padl relax v bazénech s teplou vodou. Něco takového můžete zažít celoročně v lázních Bešeňová, které jsou do Ružomberka směrem na Liptovský Mikuláš jen pár kilometrů. A to jsme zmínili jen střípek z toho, co může region Liptov nabídnout turistům.

Žádné komentáře :

Okomentovat