pondělí 13. ledna 2014

Hrad Červený Kameň

SLOVENSKO - Národní kulturní památka Červený Kámen je mohutný zachovalý hrad, situovaný na křemencové skále nad osadou Pila v Malých Karpatech.
Původně královský hrad z poloviny 13. století fungoval jako součást pohraničního opevnění západních hranic Uherska.Počátkem 16. století se stal majetkem rodiny Thurzovců a od roku 1535 byl ve vlastnictví rodiny Fuggerovců , kteří patřili k nejbohatším evropským magnátem a finančníkům.Její představitel Anton inicioval rozsáhlou přestavbu na pevnost s mohutnými suterénních skladovacími prostory .Měla být překladištěm zboží na obchodní cestě do západní Evropy. Hrad však funkci skladů nikdy neplnil.Koncem 16. století přešel do majetku rodiny Pálffyovců , kteří zde sídlili až do roku 1945. Pálffyovci proměnili strohou pevnost na renesančně-barokní sídlo s nádhernou vnitřní výzdobou.Impozantní jsou zachovány interiéry s bohatými štukovými obrazci vyplněnými figurálními výjevy Apoteóza a mytologických scén a náročně vybavená sala terrena z roku 1656 od italského mistra J. Tencalla .Muzeum Červený Kameň zobrazuje vývoj bytové kultury šlechty a měšťanstva na Slovensku s důrazem na umělecko-historický charakter sbírkových předmětů a dějiny hradu Červený Kameň.Můžete tam vidět instalaci dobového interiérového zařízení šlechty od období renesance po období secese.Zároveň se seznámíte i s původními interiéry hradu (lékárna, kaple Nanebevzetí Panny Marie nebo kabinet zbraní).Muzeum obsahuje více než 13 tisíc uměleckých předmětů, které jsou rozděleny do deseti sbírkových skupin: sbírka nábytku , porcelánu, skla a keramiky , sbírka obrazů , grafik , plastik , sbírka zbraní , textilu (zejména orientální koberce, výšivky a vojenské uniformy, ale i užitkové textilie), sbírka archivní povahy (soukromé fotografie Pálffyovské rodiny, ale i jiných šlechtických rodin), sbírka kovů, která obsahuje svícny, různé jídelní náčiní či hygienické nádoby každodenní potřeby a sbírka různých předmětů (například upomínkové předměty, těžítka, vějíře, lovecké trofeje) .V hradním podzemí jsou vybudovány rozlehlé sklepy , které patří k největším ve střední Evropě. Dělí se na dva trakty.Vnější má dvě patra a jeho dolní patro je jedna místnost dlouhá 70 metrů a vysoká 9 metrů.
Z sklepů lze projít do obranného systému hradu , který představují čtyři nárožní bašty , přičemž každá z nich je jinak architektonicky řešena.


Atrakce na hradě
 Hradní vinotéka , umístěná před hradním mostem, nabízí možnost ochutnat vína z malokarpatského vinařského regionu.
Atrakcí je i jízda na jezdeckých ponících, koních a jízda v kočáru po historickém parku.
V areálu hradu je i možnost občerstvení , ať už v restauraci nebo v kavárně v hradním paláci.

Žádné komentáře :

Okomentovat