pondělí 13. ledna 2014

Hrad Ľupča

SLOVENSKO - Hrad Ľupča se vypíná nad Slovenská Ľupča nedaleko Banské Bystrice.
Vznikl před rokem 1250 a původně sloužil královské rodině jako lovecké sídlo.Později hrad měnil majitele a ti ho přizpůsobovaly svým požadavkům, čehož důkazem jsou mnohé dostavby a přestavby. Při úpravách v 17. století bylo nádvoří doplněno arkádami, v místnostech byly vyměněny klenby.V tomto období byl hrad sídlem ľupčianskeho panství , kterému patřilo mnoho vesnic na východ od Banské Bystrice. Po požáru v roce 1860 byl objekt upraven na sirotčinec , v období předešlého režimu zde byly soustředěny řeholní sestry. Díky trvalému využití hrad přežil a je poměrně dobře zachován .Ve zvonici v horním hradě je instalován zvon o hmotnosti přibližně 50 kilogramů a je věrnou replikou původního zvonu, který v roce 1657 dal na hradě umístit uherský palatin František Wesselény , jeho tehdejší majitel. V dobových listinách se však uvádí, že již v roce 1672 byl prasklý.Neví se přesně, dokdy vyzváněl, později ho umístili ve Vlastivědném muzeu v Banské Bystrici. Odhaduje se, že z hradu nezazněl hlas zvonu přibližně tři a půl století.Hlas zvonu zní v gis tónině . Má zachován původní nosný systém a po obvodu také původní znění z roku 1657.Slyšet ho je možné při významných událostech na hradě - výročích, vzácných návštěvách, svatbách a podobně.
Hrad je v současnosti v rekonstrukci a nenacházejí se v něm muzejní expozice. Rekonstrukce hradu by měla být dokončena ještě letos. Odborníci zatím dokončili rekonstrukci Gizelínho domu , pojmenovaného po nejstarší dceři císařovny Sissi a Tríbelovu chodbu , nesoucí jméno polského rytíře Tríbela .
Také jižní část nádvoří , vstupní část do dolní části hradu , barokní konírny a renesanční věž . Rekonstrukční práce probíhají i na horním hradě a na dolním nádvoří.

Žádné komentáře :

Okomentovat