pondělí 13. ledna 2014

Oravský hrad

SLOVENSKO - Zachovalý rozsáhlý hrad se tyčí na strmém vápencovém ostrohu přímo nad obcí Oravský Podzámek ve výšce sto dvanáct metrů nad hladinou řeky Orava. Hrad je národní kulturní památkou.
Oravský hrad, kdysi sídlo Oravské župy, vznikl v 13. století na místě staršího osídlení pocházejícího asi z rozhraní letopočtů.První písemná historická zmínka pochází z roku 1267, kdy byl královským majetkem. Postupně měnil majitele.O dnešní vzhled se postarali Thurzovci , jejichž stavební obnova hrad zařadila mezi významné stavby renesančního období. V roce 1800 hrad vyhořel a byl velmi poškozen. Brzy však bylo postaráno o jeho konzervaci a obnovu, přičemž poslední majitelé Pálffyovci se pokusili o částečnou úpravu ve stylu romantismu.Poslední a nejvýznamnější komplexní obnova hradu se uskutečnila až v letech 1953 až 1968. Interiér budov se zachoval z dob gotiky, renesance a romantismu. Nejzachovalejší je interiér kaple se zařízením z roku 1752.Oravský hrad je součást Oravského muzea v Dolním Kubíně.. Nachází se tam několik stálých expozic přírodovědecká je rozdělena na dvě části - Fauna a flóra Roháčů a Oravská přehrada , archeologická expozice se věnuje pravěké minulosti osídlení oravského regionu. Etnografická část výstavy má název Rok na vsi a prezentuje Oravské obce a historická expozice je tvořena původním zařízením hradu a jeho stavbou.


Na prohlídku hradu se vstupuje v sezóně i s průvodcem v (půl) hodinových intervalech. Pro zimomřivé doporučujeme vzít si teplejší oblečení. Fotografování interiérů je spoplatěné (3 eura).Branami Oravského hradu prošlo v roce 2009 173 tisíc návštěvníků, nejoblíbenějšími akcemi byly již tradičně Turzovské slavnosti, Pohádkový svět a noční prohlídky. Oravské muzeum spravuje spolu deset objektů, z nichž sedm včetně hradu je vyhlášených za národní kulturní památku.Expoziční novinkou hradu je etnografická výstava Oravské zemanstvo . Oravská lesní železnici, která jezdí ještě pouze dvě sezóny, loni vyzkoušelo 16 tisíc turistů.Kromě hradu a lesní železnice turisté pravidelně vyhledávají Památný dům Martina Kukučína v Jasenové ,Hviezdoslavovu hájovnu v Oravské Polhore či Barvířský dům TH Florina , Literární expozici PO Hviezdoslava a Čaplovičovu knihovnu v Dolním Kubíně.



Žádné komentáře :

Okomentovat