neděle 12. ledna 2014

Na kole za východoslovenskými hrady

SLOVENSKO - Turistická sezóna začíná a po dlouhé zimě můžeme společně s blízkými opět objevovat přírodní a kulturní krásy Slovenska. I vy patříte mezi náročnější, kterým nestačí pouze túra do lesa spojená s opékáním slaniny? Nabízí se trojnásobná prohlídka východoslovenských hradů. Zříceniny Brekov, Čičava a Jasenov jsou cílem mnoha návštěvníků. Proč si nepodívat všechny v jediný den? Postačí pouze kolo a odhodlaná parta.
Nejnáročnějším bude určitě výstup na gotický hrad Jasenov , odměnou je však široký výhled na obec Jasenov a okresní město Humenné. Kvůli obecnému přehledu si řekneme pár historických faktů, ale jen v takovém množství, aby nás od plánované návštěvy neodradili.Hrad postavili pravděpodobně Račkajovci v 13. století a sloužil hlavně jako útočiště během válečné hrozby.Zajímavější však je, že na něm sídlili penězokazci. Razily především polské groše a to ne z celkem kvalitních kovů.Hlavního mistra dílny na výrobu falešných peněz nakonec i popravili v Prešově. Hrad byl poškozen v roce 1644. Po zbývající téměř čtyři století si i přes chybějící střeše a více než prostorným chodbám udržel své místo mezi turistickými atrakcemi v humenskom okrese.Stejně jako Jasenov, i hrad Brekov postavili v 13. století. Po zániku Velkomoravské říše plnil významnou společenskou a hospodářskou úlohu. Během nedávných archeologických výzkumů se na hradě objevily umělecké kachle s různými náměty - bojovník propíchnutý mečem, anděl s erbem, orel či bojovník, který zabíjí draka.Prohlédnout si kachle je možné ve Vihorlatských muzeu.



Ruiny hradu nabízejí příjemný výhled na města Humenné a Strážske. Po obhlídce tohoto hradu je možné rozložit oheň a vybalit své zásoby pod útulným dřevěným altánkem na louce, který je přístupný i pro turisty. Po dobrém obědě ale nezapomeneme zanechat altán a lavičky v původním stavu.Naší poslední zastávkou bude Čičava. Zřícenina stojí na nižším kopci a vábí k výstupu vzhůru z přední strany, zdejší však znají méně náročnou cestu. Objížďka zezadu je sice o kousek delší, avšak méně strmá. Dostat se kolem až nahoru je oproti předešlým dvěma hradem jednoduché a rychlé. V prvních dvou případech budete určitě tlačit kolo před sebou, ale ještě praktičtější je kolo dobře zamknout ve vesnici.Po výstupu na Čičavu určitě zaujmou zachovalejší ruiny a krypta . Nejrozsáhlejší přestavbu hradu realizovali koncem 15. století i kvůli vyvíjející se střelecké technice. V hrubých kamenných zdech stále pěkně vidět otvory pro zbraně. Únavným nebude ani široký výhled na okolní obce.

Žádné komentáře :

Okomentovat