pondělí 13. ledna 2014

Zámek Topoľčianky

SLOVENSKO  Zámek v Topolčankách je národní kulturní památkou. V letech 1923 až 1951 sloužil jako letní sídlo prezidentů Československé republiky.
Původně pozdní zámek z 15. století byl několikrát přestavěn do dnešní podoby zámku s klasicistickým průčelím a gotickorenesančním nádvořím.Od roku 1951 tři renesanční části slouží jako hotelová část pro přechodné ubytování hostů a v jižním klasicistním křídle je umístěno muzeum , které je přístupné po celý rok četným domácím a zahraničním návštěvníkům.V současnosti slouží pro rekreační pobyty a pořádání různých společensko-kulturních aktivit: sympozia ,workshopy umělců , svatby , atd..Stálá expozice je zaměřena na dobový nábytek a bytové doplňky jako obrazy , staré hodiny, keramika , porcelán,koberce . Součástí expozice je i sbírka zbraní. Prohlídky se konají pro skupiny 45 minut.Zámek Topolčanky obklopuje anglický park . Jde o chráněné krajinné území s bohatou Dendrologickou sbírkou a je jedním z nejkrásnějších krajinářských parků na Slovensku. Jeho estetickou hodnotu umocňují čtyři umělá jezírka, fontány a bronzové sochy jelena, divočáka a medvěda.Kromě zámku Topolčanky je do prostředí parku osazen i Lovecký zámek a další stavby. Rozloha parku je 30,66 hektarů.


Výlety v okolí:
Národní hřebčín v Topolčankách založen v roce 1921 je specializovaným a jedinečným zařízením svého druhu na chov koní tradičních a sportovních plemen. Hřebčín vytváří podmínky pro zájemce o jízdu na koni, vození kočárem a je spoluorganizátorem dostihových dnů, jakož i mnoha parkurových soutěží. Velkému zájmu přívrženců je Hipologické muzeum, které je jediné na Slovensku.Agroturistika - v jediném Zubr oboru na Slovensku je možné shlédnout Zubra Evropského pouhých 6 kilometrů od centra Topolčanek v oboru Písky. Okolní lesy Zubří obory jsou rájem pro myslivce.Cykloturistika a pěší turistika - územím obce prochází Podnitranského cyklomagistrála dlouhá 55 kilometrů, která začíná v obci Vinodol, prochází Žitavského pahorkatinu a končí v Topoľčiankach. Nad hustými tmavými Tribečanskými lesy se tyčí hrad Hrušov. Dnes zřícenina - zdi, které jsou svědectvím dávné historie. V součastnosti je Hrušov velmi oblíbeným cílem nenáročných pěších vycházek.Mariánská pouť - každoročně se druhou červencovou neděli shromažďují statisíce poutníků k P. Marii Škapuliarské.Tato tradice byla založena v roce 1686.

Žádné komentáře :

Okomentovat