pondělí 13. ledna 2014

Renesanční zámeček v Galantě

SLOVENSKO - Město Galanta, ležící na jihozápadním Slovensku se může pyšnit několika kulturně-historickými památkami. V nejlepším stavu je však renesanční zámek, rodové sídlo Esterházy.


Renesanční zámeček patřil nejvýznamnějším uherským šlechtickým rodem Esterházy . Byl postaven na přelomu 16. a 17. století před rokem 1609. Jeho původní dvojtraktová dispozice se s menšími změnami zachovala až dodnes. Patřila k ní i štíhlá věž nad hlavním vstupem přesahující zámeček, ukončená po obvodu renesanční atikou zakrývající nízkou členitou střechu.Volně stojící budova měla bohatě plasticky a barevně zdobené fasády s velkými symetrickými okny v přízemí, poschodí a s menšími okénky v suterénu. Suterén zámečku s klenbami byl neomítnutý a sloužil skladovacím účelům. Některé místnosti v přízemí měli malířskou výzdobu s rostlinnými motivy na hřebenu klenby i po obvodu portálů.Po obvodu zámečku probíhalo opevnění obdélníkového tvaru s nárožními věžemi, které byly opatřeny střílnami. Z vnější strany ho lemovala vodní příkop . Hlavní vstup s padacím mostem byl na jižní straně. Výstavba upevnění byla ukončena v letech 1647-1648.Ve druhé polovině 18. století dochází k poslední barokně-klasicistní přestavbě zámečku. Dnešním výraz získali venkovní fasády, střecha a klenby v prvním patře. Ve vstupu do věže byla štuková výzdoba. Ve druhé polovině 19.století a začátkem 20. století dochází k postupné degradaci objektu v důsledku změn funkce. V kostele vznikají dílny, tělocvična, ateliéry. V 70-tých letech dochází k asanaci opevnění a objekt je také určen k asanaci.Až zásahem pracovníků památkových orgánů se podařilo zámeček zachránit a začít s přípravou jeho památkové obnovy. Obnova renesančního zámečku trvala přes 10 let. Veřejnosti byl zámeček zpřístupněn 17. dubna 1992.V kostele jsou dnes reprezentační prostory, obřadní místnost a některé expozice Vlastivědného muzea. -Expozice měšťanského bydlení z konce 19. století - představuje ukázku nábytkové tvorby a zařízení měšťanského interiéru ve znamení pseudo slohu 19-20. stol. až po secesi.Expozice Místopis Galanty a okolí - podává historii města od nejstarších hmotných dokladů přes archivní prameny až po rekonstrukci objektu renesančního zámečku.
Obdivovat také můžete bustu světoznámého hudebního skladatele , folkloristy a pedagoga Pod Višňovkou , který část dětství prožil v Galantě. Díky jeho Galantským  tancům se město stalo známé v celém světě. Mezi nejvýznamnější kulturní akce zámečku, patří festival pěveckých sborů Kodályovy dny , který se zde pořádájí vždy v květnu.
Renesanční zámeček - Otevírací hodiny: úterý až pátek od 8.00 do 17.00, sobota až neděle od 13.00 do 17.00 ; Vstupné: dospělí 1 €, děti, studenti 0,50 €

Žádné komentáře :

Okomentovat