čtvrtek 2. ledna 2014

Hrady Bílých Karpat

Bílé Karpaty jsou pohořím táhnoucím se v délce asi 80 km od Púchova po Myjavu podél severní poloviny Slovensko-moravského pomezí.Tato část Slovenska je velmi atraktivní z hlediska turistiky a hradů.
Celé území je prohlášeno za chráněnou krajinnou oblast. To samo o sobě není ani tak zajímavé. Mnohem zajímavější je, že právě na tomto území žije například kočka divoká, rys ostrovid, výr velký, čáp černý. Neviděl jsem ani jedno z těchto zvířat, nepochybuji však o tom, že při velké míře štěstí nebo s dobrým průvodcem jejich možná uvidíte. Já se pokusím přiblížit místa, která před vámi neutečou (nemají nohy a se zemí jsou relativně pevně spojeny) a pro jejich velikost je ani nepřehlédnete.


Hrad Lednica
Navzdory česky znějícímu názvu nejedná se  ani o ledničku, ani o území sousedního státu. Hrad se nachází nad vesničkou vzdálenou asi 15 km od Púchova. Postavili ho někdy koncem 13. století jako hraniční hrad na ochranu severní hranice Uherska. V roce 1432 jste si zde mohli s husity zazpívat kdopak jsu boží bojovníci av 16. století se těšit ze setkání s Podmaníkovcami, rodinkou loupežných rytířů. Abych neublížil učiteli národů Komenskému, vzpomenu, že tento Lednici navštívil v roce 1650. Rákoczyho kuruci v roce 1710, nedbaje na historický význam místa, hrad vypálili. Osobitostí hradu je jeho architektura. Vstup je přes dobře zachován barbakan, ze kterého vede ve skále vytesaná chodba do střední části hradu.Nejvyšší část, kde je dnes televizní anténa, je přístupná asi po 20 m dlouhém kovovém žebříku. Neobíďte tento výstup, protože zde na vás čeká ještě do skály vysekané schodiště široké asi 70 cm a dokonalý výhled do údolí a na Lednické bradlo.


Bradla
Pokud si zvolíte cestu z Lednice do Vršatským Podhradí, natrefíte na tři bradla: Lednické,Červenokamenské a Vršatské. Z geologického hlediska jde o útesy tvořené druhohorními dolomitického vápence.Skalní zdi, stěny, věže, to vše dělá tuto část Bílých Karpat tou nejkrásnější z celého jejich území. Nemusíte být ani fotograf- krajinář  abyste obdivovali mohutné skály, které se zdánlivě z ničeho nic "vynořují" ze země do výšky několika stovek metrů a poměrně v krátkém úseku se ztrácejí.


Vršatský hrad
Je opět ukázkou toho, jak postavit hrad na vysokém skalním ostrohu. Nevím, jak byl přístupný v polovině 13. století, v době, kdy ho postavili, ale pokud se k němu chcete dostat dnes, potřebujete kromě dobrých bot kus odvahy a uzavřenou životní pojistku. Jeho význam spočíval ve strategické poloze u Vlárska průsmyku, dodnes používané cestě na Moravu. V 14. století patřil sběrateli hradních nemovitostí Matúši Čákovi Trenčianskému av roce 1708 během Rákocziho povstání ho při neodborné manipulaci se střelným prachem vyhodili do povětří. Tolik k historii hradu.


Vhodní trasa na túru
Jak jsem zmínil, je vhodné začít v Lednici a po modré značce pokračovat směrem na Vršatské Podhradie. Hrad Lednica leží stranou od turistického chodníku, vede k němu nezřetelná tvarová značka. V podstatě stačí z chodníku odbočit vpravo asi uprostřed opuštěného jabloňového sadu pokud hradu se dostanete po často používané polní cestě. Nejzrádnější místem silnice Červenokamenské sedlo. Snadno zde můžete ztratit značku. Pokud se vám to náhodu stane, orientujte se podle skal Červenokamenského bradla. Jsou dobře viditelné. Sestupte dolů do údolí, přejděte vesničkou Červený kámen, napojte se opět na modrou značku a pokračujete do cíle.Pokud ze sedla sestoupit po modré značce, kousek nad vesnicí natrefíte na pramen.Poznáte ho podle toho, že vytékající voda křižuje cestu, po níž se sestupuje dolů.Osobně hodnotím tento přechod jako jeden z těžších, zvláště pokud nesete s sebou stany, spacáky a zásoby potravin.

Žádné komentáře :

Okomentovat